Superpotravina: Vlašské ořechy

Malé, jedinečně tvarované ořechy jsou součástí naší stravy už po tisíce let. Běžně sklizeny na podzim, vydrží po celý rok. Prozradíme Vám, co je na nich tak úžasného.

Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, měď a mangan a to není vše. Vlašské ořechy jsou nejen chutné, ale snižují riziko některých typů rakoviny, pomáhají předcházet onemocnění srdce a podporují činnost mozku. Jsou také bohaté na neobvyklou formu vitaminu E, který chrání srdce.

Je dokázáno, že 3 tři vlašské ořechy denně mohou mít velký přínos pro naše zdraví.

Kvůli vysokému obsahu kalorií, by však jejich spotřeba neměla přesahovat doporučenou denní dávku, a měly by jen doplňovat plán zdravé výživy. Existuje mnoho skvělých receptů, které obsahují vlašské ořechy . Zde Vám přinášíme jeden, podle Stacey z goodnessis.com, který může sloužit jako pikantní a chutný doplněk třeba k Vašemu chlebu.

Pomazánka z pečených paprik s vlašskými ořechy

Hledala jsem chutný dip jiný než hummus nebo guacamole, a také takový, který uspokojí chuťové pohárky mladých i dospělých. Pečené papriky dodávají výraznou sladkost a vlašské ořechy a strouhanka tuto chuť vyrovnávají. Pomazánka poslouží jako dip, do sendvičů nebo podklad pro pizzu.

Ingredience:

3 střední červené papriky
3/4 šálku vlašských ořechů
1/4 šálku strouhanky
1/2 lžičky drcené chilli papričky
1/2 lžičky celého římského kmínu
1/4 šálku panenského olivového oleje, plus další k podávání
2 polévkové lžíce medu
1/4 šálku rajčatového protlaku
1/2 lžičky soli

Recept:

Rozehřejte troubu na 210 ° C.
Umístěte celé papriky na plech s pečícím papírem do trouby. Pečte, dokud se slupka nezvrásčí cca 50 až 60 minut.

Zatímco pečete papriky, umístěte několik kusů pečiva nebo toastů do trouby, dokud nebudou křupavé (přibližně 20 minut). Do trouby umístěte také vlašské ořechy po dobu 5 minut. Vyjměte a nechte vychladnout.

Když jsou papriky jsou připraveny, vyjměte je z trouby (použijte utěrku, pokud jsou příliš horké). Slupka by se měla dát snadno sloupnout.

Nejdříve nechte vychladnout, pak oloupejte slupku, odstraňte semena a stopky. Nezbavujte se šťávy z paprik.

Římský kmín nasucho orestujte v malé pánvi, a lehce opražený ho rozdrťte v misce.
Za pomoci robotu s čepelí zpracujte strouhanku, až bude hrubě namletá, odměřte 1/4 šálku a vraťte do procesoru. Poté přidejte drcené chilli a vlašské ořechy a mixujte dokud ořechy nebudou nahrubo umlety.
Přidejte římský kmín, olivový olej, med, rajčatový protlak, sůl a pečené papriky i s jejich šťávou, a mixujte dokud se vše spojí dohromady a budete mít hladkou konzistenci.
Při servírování můžeme dozdobit listy bazalky, extra vlašskými ořechy a pokapat olivovým olejem. Podáváme s čerstvým krekry, opečeným chlebem a čerstvým zahradním salátem.


Kategorie Tagy