Superpotravina - mandle

Mandle jsou plné zdravých tuků a dokáží zlepšit váš zdravotní stav v mnoha ohledech. Mezi hlavní benefity této superpotraviny patří především její vysoká nutriční hodnota, kdy obsahuje značné množství vlákniny, bílkovin, vitamínu E, magnesia a manganu.

Hrst tohoto sušeného ovoce představuje zhruba 160 kalorií a velké množství antioxidantů. Pomáhá také při prevenci zvýšené hladiny cholesterolu, snižuje chuť k jídlu (čímž nám pomáhá při hubnutí) a také napomáhá regulovat krevní tlak. Aby se ovšem všechny tyto prospěšné účinky mohly naplno projevit, je nutné kupovat ořechy v celku, nikoliv loupané a blašírované.

Všestranně použitelné a chuťově vynikající v různých slaných či sladkých jídlech nebo jednuduše snězené jen tak, bez ničeho, mandle jsou výbornou superpotravinou působící příznivě na naše zdraví a stejně tak i dobře chutnající. Dnes Vám proto přinášíme recept, jak si toto úžasné jídlo užít ještě lépe a ještě zdravěji, tím, že ho použijete jako náhradu nasycených mastných tuků, které pomazánky zvlášť obsahují, v podobě mandlového másla podle receptu Stacey, který je možné nalézt na stránkách www.goodenessis.com.


Mandlové máslo

Ingredience:

Přibližně na 2 sklenky mandlového másla

4 hrníčky celých raw mandlí
¼ čajové lžičky soli (není nutné)

almond butter

Recept:

Předehřejte troubu na 180 stupňů.

Rovnoměrně rozprostřete mandle v jedné vrstvě na pečící papír a opékejte po dobu 12-15 minut. V momentě, kdy začnou vonět a budou zevnitř hnědé, vyndejte je. Dejte si pozor, ať je nepřipálíte! Po dopečení je nechte úplně vychladnout.

Opečené mandle vložte do mixéru, přidejte sůl a začněte mixovat. Mixujte zhruba 1-2 minuty při nejvyšších otáčkách, až se z mandlí stane prášek. Následně setřete uvolněné máslo ze stěn mixéru. Tímto způsobem pokračujte dalších 12-18 minut dokud se kompletně neuvolní oleje, které mandle obsahují. Doba zpracování je závislá na kvalitě vašeho přístroje, kvalitě a množství mandlí, které použijete a samozřejmě také na tom, jak dobře jste mandle předtím opekli.

Již hotové mandlové máslo nechte poté po dobu jedné až dvou hodin odstát, aby se propojily a promíchaly všechny chutě. Skladujte v uzavíratelné nádobě v lednici a spotřebujte do jednoho měsíce.

Kategorie Tagy